Aktualno

Enoletno izobraževanje iz uporabe hipnoze v psihoterapiji in hipnopsihoterapije po Miltonu H. Ericksonu

>> Tudi v 2024-25! <<

»Vsak človek je enkraten. Zato moramo psihoterapijo prikrojiti enkratnosti posameznikovih potreb, ne pa ga skušati stlačiti v Prokrustovo posteljo hipotetičnih teorij o človeškem vedenju.«

Milton H. Erickson (1901-1980)

Možnost za vpis v enoletno osnovno in nadaljevalno izobraževanje iz uporabe hipnoze v psihoterapiji in hipnopsihoterapije po Miltonu H. Ericksonu se s šolskim letom 2024/25 ponovno odpira v sodelovanju s Slovenskim inštitutom za psihoterapijo (SIP) ljubljansko podružnico Univerze Sigmunda Freuda Dunaj (SFU Ljubljana) ter Društvom za sistemsko psihoterapijo Slovenije (DSPS).

Brezplačni informativni seminar, ki ga bosta vodila mag. Miran Možina in Maruša Zalokar, bo potekal v sredo 20. marca 2024 od 18. do 21. ure na SFU Ljubljana, predavalnica P7.

Informativna seminarja sta namenjena predstavitvi teoretičnih vsebin enoletnega izobraževanja in praktični demonstraciji uporabe hipnoze v psihoterapiji, tako da se bodo kandidati za izobraževanje lahko bolj informirano odločili za morebitno vključitev.

>> Več informacij o osnovnem izobraževanju

>> Več informacij o nadaljevalnem izobraževanju

Napovednik

Vabljeni k vpisu v specialistični študij sistemske psihoterapije na SFU Ljubljana

Štiriletno izobraževanje je namenjeno vsem s končano psihoterapevtsko propedevtiko, socialnim delavcem, specialnim in socialnim pedagogom, zdravnikom, psihologom, vzgojiteljem in sorodnim poklicem. Delamo s posamezniki (odraslimi, mladostniki in otroki), pa tudi pari, družinami in skupinami, med drugim z uporabo analognih metod ter hipnoze, pa tudi vključevanje klientovih pomembnih bližnjih v obravnavo, upoštevanjem socialnega konteksta, iskanja zdravja, virov in moči, ter poudarjanja večih perspektiv, fokusa na sedanjost in prihodnost (ne le preteklost) ter usmerjenosti k rešitvam (ne le problemom).

Več o specializaciji iz sistemske psihoterapije na SFU Ljubljana

Pretekli dogodki

Enoletno izobraževanje iz uporabe Reke življenja in analognih metod v psihoterapiji in svetovanju

V okviru ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani z Dunaja (SFU Ljubljana) v sodelovanju z Društvom za sistemsko psihoterapijo Slovenije (DSPS) odpiramo vpis v izobraževanje, namenjeno psihoterapevtom in študentom psihoterapije vseh pristopov, pa tudi psihiatrom, psihologom, socialnim delavcem, socialnim pedagogom, zdravnikom in psihosocialnim svetovalcem.

Program enoletnega izobraževanja bo potekal v skupini z najmanj 12 do največ 18 udeleženci v oblikah skupinskih srečanj (predavanja, mini seminarji, vaje, supervizija), večdnevnih blok seminarjev, supervizij v živo, vaj in intervizij s kolegi v študijskih trojicah, osebne izkušnje in prakse s klienti pod supervizijo.

Prvo, uvodno srečanje bo predvidoma maja ali junija 2023 (točen datum bo sporočen naknadno, potem ko bodo zbrane prijave). Namenjeno bo uvodnemu predavanju s predstavitvijo vsebin in pogojev izobraževanja ter oblikovanju skupine udeležencev izobraževanja. Določeni bodo tudi termini skupinskih srečanj in blok seminarjev. Redni proces izobraževanja na blok seminarjih in skupinskih srečanjih bo stekel s septembrom 2023 s prvim blok seminarjem in se bo zaključil s skupinskim srečanjem junija 2024.

Brezplačni predstavitveni seminarji:

 • Četrtek, 16. februarja 2023, od 18.00 do 21.00 (vodi Božidar Popović)
 • Četrtek, 23. marca 2023, od 18.00 do 21.00 (vodi Miran Možina)

Vodja študija je as. Božidar Popović, dr. med., spec. psihiater, psihoterapevt, supervizor; učiteljski in supervizorski tim pa sestavljajo:

 • As. dr. Marino Kačič, univ. dipl. socialni delavec, psihoterapevt, supervizor
 • Dr. Katarina Možina, univ. dipl. soc. del, psihoterapevtka, supervizorka
 • Mag. Miran Možina, dr. med., spec. psihiater, psihoterapevt, supervizor
 • Jerica Penko, mag. pth., psihoterapevtka, supervizorka
 • Zlatko Vršič, univ. dipl. soc. ped., psihoterapevt, supervizor

Po uspešno zaključenem izobraževanju bodo udeleženci prejeli diplomo za uporabo modela Reke življenja v svoji praksi in naziv Praktik Reke življenja in analognih metod 1. stopnje.

Prijave in dodatne informacije o izobraževanju

Skrajni rok za oddajo prijave je 30. april 2023. Za zgodnje prijave do 28.februarja 2023 bo v primeru sprejema v izobraževanje udeležencem priznan 10% popust.

Prijave sprejemamo na tej povezavi.

Za dodatne organizacijske informacije je na voljo Neža Kožar, e-pošta: neza.kozar@sfu-ljubljana.si, tel. 040250559

Za dodatne vsebinske informacije je na voljo Elizabeta Paič Dornik, liza.paic@gmail.com, 068 941 989.

Delavnica: Levja zgodba – Bernhard Trenkle, 7.9.2022

SFU Ljubljana in Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabita

na delavnico hipnopsihoterapevta Bernharda Trenkleja:
LEVJA ZGODBA: UPORABA METAFOR IN ZGODB PRI DELU S HIPNOZO
v sredo, 7. septembra 2022, od 9. do 12. ure
na SFU v predavalnici 7, Trubarjeva 65, 1000 Ljubljana

Bernhard Trenkle, hipnopsihoterapevt in družinski psihoterapevt, vodi inštitut Miltona Ericksona v Rottweilu v Nemčiji. Svojo kariero je začel v znamenitem heidelberškem timu Helma Stierlina za sistemsko družinsko terapijo. Nato je stalno delal na povezovanju psihoterapije po Miltonu H. Ericksonu in družinske terapije. Med drugim je od leta 1999 član direktoriuma Fundacije Miltona Ericksona, bil je predsednik Nemškega združenja Miltona Ericksona in predsednik Mednarodnega združenja za hipnozo (International Society of Hypnosis – ISH) od leta 2018-2021. Za svoje delo je prejel najvišjo ISH nagrado Benjamina Franklina. Je eden najbolj znanih hipnopsihoterapevtov in sistemskih psihoterapevtov v Nemčiji in na svetu, saj je izjemen organizator psihoterapevtskih kongresov. Med drugim je organiziral največji psihoterapevtski kongres v Evropi do zdaj, leta 1994 v Hamburgu, ki se ga je udeležilo okoli 6000 terapevtov. Je naš dolgoletni prijatelj in podpornik.

Program: Bernhard bo predstavil novo verzijo slovite Levje zgodbe, ki jo je izdal v knjigi, ki je v Nemčiji postala prodajna uspešnica in v kateri je opisal hipnopsihoterapevtski pristop Miltona Ericksona. Hkrati bo predstavil svoje bogate klinične izkušnje o uporabi zgodb in metafor v (hipno)psihoterapiji.

Seminar bo v angleščini, brez prevoda v slovenščino.

Cena: kotizacija je 30 Evrov. Za študente in specializante SFU Ljubljana, bivše in sedanje udeležence tečajev hipnoze na SFU in za člane Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije je kotizacija 20 Evrov.

Znesek nakažite na račun SFU Ljubljana, Trubarjeva 65, 1000 Ljubljana, SI56  3400 0101 5852 361, Banka Sparkasse d.d., C. v Kleče 15, Ljubljana, s pripisom Trenkle seminar.

Prijave najkasneje do 5. 9. 2022:

https://docs.google.com/forms/d/1iQDcsyjGyYdK2HUHcoGIlDqlHZEOGiZgpf3jcbz9JUc/edit

Prijave zbira tudi Neža Kožar, neza.kozar@sfu-ljubljana.si, tel. 040 250 559.

Število mest je omejeno, zato pohitite!

V primeru odpovedi prijave do 7 dni pred začetkom seminarja vam bomo zaračunali manipulativne stroške v višini 15% kotizacije glede na prijavljeno udeležbo, v primeru kasnejše odpovedi pa vam bomo zaračunali celotno kotizacijo glede na prijavljeno udeležbo. Seminarja se lahko udeleži drug udeleženec, vendar je potrebno zamenjavo napovedati. Obvestila o odpovedih ali zamenjavah se pošilja na enak način in na isti naslov kot prijave.

Prisrčno vabljeni na srečanje z našim dragim gostom!

Mag. Miran Možina, direktor SFU Ljubljana in

Matej Vajda, predsednik Društva za sistemska psihoterapijo Slovenije

NAPOVEDNIK DOGODKOV 2023

Poletje 2023

 • Ljetna šola psihoterapije Našice (Hrvaška), vodi dr. Božidar Popović, avgust 2023

Predvideno jesen 2023:

 • Predstavitev Zaščita, varstvo ter psihoterapija otrok in mladostnikov- Nika Rebec (kriminalistka in specializantka POM) in Simona Mikec (direktorica Hiše otrok)
 • Seminar Delo z deli – mag. Miran Možina
 • Predstavitev Medgeneracijski prenos travme – dr. Katarina Možina
 • Predstavitev Travma, okrevanje in teorija življenjskega poteka – dr. Marino Kačič

Predvideno pomlad 2024:

 • Seminar Tesnoba in strah: najnovejša spoznanja – mag. Miran Možina

Delavnica: Epistemologija z Božidarjem Popovićem

Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabi na 1. Zoom delavnico o epistemologiji v izvedbi Božidarja Popovića, dr. med., psihiatra, psihoterapevta, supervizorja in učitelja na SFU Ljubljana.

Delavnica bo potekala 13.7. od 20.00 do 21.30 ure.
Prosimo za prijavo do 10.7. na: https://forms.gle/wtikicNMDC2rxoCM9. Povezavo za srečanje boste do dogodka prejeli po elektronski pošti.

Seminar je namenjen psihoterapevtkam in psihoterapevtom, specializantkam in specializantom ter študentkam in študentom vseh psihoterapevtskih pristopov.

Vljudno vabljeni!

EFT delavnica za pare: Močno me objemi (Hold Me Tight®)

>> PROSTA MESTA ZA PRVI TERMIN SAMO ŠE ZA 3 PARE! <<

Mednarodno priznan izobraževalni program po metodi avtorice na čustva osredotočene terapije (EFT)dr. Sue Johnson, ki bo istočasno osebna izkušnja udeležencev in neposreden vpogled v učinkovitost partnerske psihoterapije po pristopu EFT.

V prijetnem in podpornem okolju se boste pari lahko naučili in pridobili veščine:

 • Kako razumeti ljubezenski odnos med partnerjema z vidika teorije navezanosti
 • Kako ustvariti varno povezanost v partnerstvu
 • Kako prepoznati in prekiniti negativne interakcijske vzorce v čustvenih plesih
 • Kako prepoznati svoje in partnerjeve ranljive točke in navezovalne potrebe
 • Kako pošiljati in se uglašeno odzivati na sporočila drug drugega, da bi obdržala stik
 • Kako predelati rane, si oprostiti in ponovno zgraditi zaupanje in varnost v odnosu
 • Kako se povezati preko dotikov in varne spolnosti
 • Kako načrtovati skupno potovanje, da ljubezen ohranita živo v prihodnosti

Delavnica je razdeljena v 8 vsebinskih sklopov in obsega skupno 12 ur. Zagotovljen je zelo oseben pristop dela s samo 4 pari v skupini!

Prva izvedba bo dve zaporedni soboti, in sicer 30. 4. in 7. 5. 2022 od 9. do 18. ure.

Izvedba delavnice je po dogovoru s prijavljenimi pari možna na več načinov (dve zaporedni soboti, štirje dopoldnevi po 3 ure ali štirje popoldnevi po 3 ure med tednom). Pari lahko zato veščine in znanja preizkusite in utrjujete v svojem domačem okolju že takoj v času med srečanji.

Pred vključitvijo v program vodja delavnice z vsakim udeležencem opravi kratek uvodni razgovor.

Delavnico vodi mag. Irmina Rakun Alif, specialistka zakonske in družinske terapije, prva licencirana terapevtka na čustva osredotočene terapije in supervizorka v izobraževanju (EFT) v Sloveniji. Več o Irmini in delavnici lahko izveste na www.integracija.si.

Delavnica bo potekala na Kamnoseški 17 v Ljubljani, v prostorih Integracija, psihoterapije.

Cena delavnice za par je 500 €.

Prijave do 25. 4. 2022 pošljite Irmini na irmina@integracija.si.
Na dodatna vprašanja vam bo z veseljem odgovorila tudi po telefonu 040 845 415.

Seminar: Princip tu in zdaj v psihoterapiji

SFU Ljubljana in Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabita na seminar o principu tukaj in zdaj v psihoterapiji, mag. Mirana Možine, dr. med. psihiatra in psihoterapevta, ki bo potekal v torek 12. aprila, od 16.30 do 21.00 na SFU Ljubljana, Trubarjeva 65, v predavalnici 7.

Seminar je namenjen psihoterapevtkam in psihoterapevtom, specializantkam in specializantom ter študentkam in študentom vseh psihoterapevtskih pristopov.

Svoje mesto si zagotovite s plačilom 30 eur na račun Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije: SI56 6100 0001 0151 397 (Delavska hranilnica) s pripisom Seminar tukaj in zdaj Možina. Celoten izkupiček seminarja bo namenjen delovanju društva.

Prijave do najkasneje 9. aprila 2022 sprejema Tina Zupančič, tina108@gmail.com. Dodatne informacije o seminarju: 068 137 002.

Vljudno vabljeni!

Dogodek: Kako začeti in uspeti v zasebni psihoterapevtski praksi

Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabi na dogodek, ki bo potekal 24.3.2022 ob 19. uri (do 20.30) prek spletne platforme Zoom (povezavo boste prejeli po elektronski pošti do časa dogodka – prosimo preverite predal z neželeno pošto).

Na dogodku bosta svoje izkušnje z začetnimi in nadaljevalnimi koraki pri izvajanju psihoterapije v zasebni praksi, v dialogu predstavili Jerneja Hribar Bukovič in Elizabeta Paič Dornik, specializantki sistemske psihoterapije. Predviden je tudi čas za pogovor z in med udeleženci.

Udeležba je brezplačna in odprta za vse, prosimo pa za predhodne prijave do 21.3.2022, na povezavi https://forms.gle/teafGR32cSPuJxQYA

Za več informacij smo na voljo na info@drustvo-dsps.si, kamor se lahko obrnete tudi v primeru težav (npr. če ne boste prejeli sporočila z Zoom povezavo ipd.).

Vljudno vabljeni!

Dogodek: Kaj narediti, ko izvemo za nasilje in kako krepiti moč za spremembo

Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabi na dogodek, ki bo potekal 21.2.2022 ob 19. uri (do predvidoma 20.30) prek spletne platforme Zoom (povezavo boste prejeli po elektronski pošti do časa dogodka).

Svojih izkušnje pri delu z žrtvami nasilja bo predstavila Maruša Zalokar, specializanta sistemske psihoterapije in strokovna delavka v Svetovalnici za žrtve nasilja. Po predstavitvi je predviden tudi čas za pogovor z in med udeleženkami in udeleženci.Udeležba je brezplačna, prosimo pa za predhodne prijave do 18.2.2022, na povezavi https://forms.gle/KkWKxdpzTWpPpa8XA

Vljudno vabljeni!

Dogodek: Izkušnje po prvih 100 urah dela s klienti in klientkami v Ambulanti SFU

Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije vabi na dogodek, ki bo potekal 31.1.2022 ob 19. uri (do 20.30) prek spletne platforme Zoom (povezavo boste prejeli po elektronski pošti do časa dogodka).

Nekaj svojih izkušenj po prvih 100 urah dela s klienti in klientkami v Ambulanti SFU Ljubljana bo predstavil Matej Vajda, specializant sistemske psihoterapije, predviden pa je tudi čas za pogovor z in med udeleženkami in udeleženci.

Dogodek je namenjen študentkam in študentom, specializantkam in specializantom SFU ter članom in članicam Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije.

Udeležba je brezplačna, prosimo pa za predhodne prijave do 27.1.2022, na povezavi https://forms.gle/TYNuoxKtBrhjPHdx7

Vljudno vabljeni!

Dan sistemske psihoterapije

Dan sistemske psihoterapije, ki se bo odvijal 20.5. med 16 in 21 uro, v novih prostorih Fakultete za psihoterapevtsko znanost na Trubarjevi 65 v Ljubljani.